Zdravstveni dom Sežana

Zobozdravstvo

Nazaj  

V ZD Sežana imamo osem  zobnih ambulant, ki so na šestih različnih lokacijah (v štirih  občinah). Od tega so tri šolske zobne ambulante in pet zobnih ambulant za odrasle. Tu se izvaja primarno zobozdravstveno varstvo.

V osnovni šoli Srečka Kosovela v Sežani je poleg šolske zobne ambulante tudi preventivni kabinet za otroke in odrasle.
Od leta 2010 imamo tudi nov RTG kabinet, ki dela dvakrat tedensko v novi ZP Dutovlje.
Pacientom so na voljo tudi storitve ustnega higienika, ki oskrbi lažje oblike paradontalne bolezni ali pripravi pacienta za nadalnjo  obravnavo pri specialistu parodontologu.
Nujne primere sprejemamo dopoldne do 11. ure, popoldne pa do 17. ure.
Ob sobotah, nedeljah in praznikih deluje zobozdravstvena dežurna služba v ZD Koper, Dellavallejeva ulica 3, od 8. do 12. ure (tel. št. 05/66 47 399)

ZOBOZDRAVSTVENE AMBULANTE ZA ODRASLE
V zobnih ambulantah za odrasle se izvaja preventivna in kurativna dejavnost (nudenje nujne zobozdravstvene pomoči, sanacija kariesa, zdravljenje  mehkih delov ustne votline in protetično rehabilitacijo). (LOKACIJA ALI SEZNAM VSEH)

ZOBOZDRAVSTVENE AMBULANTE ZA OTROKE IN MLADINO
V šolskih zobnih ambulantah se izvaja splošno zobozdravstveno varstvo otrok in mladine (preventiva, diagnostika in zdravljenje akutnih stomatoloških problematik mladega prebivalstva). 

Vsako leto osnovnošolskega šolanja in v 1.in 3. letniku srednje šole se izvajajo preventivni sistematski  pregledi, ki jim sledijo posegi preventivne in kurativne narave ter po potrebi napotitev v specialistično ortodontsko  obravnavo.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA
Zobozdravstvena vzgoja in preventiva ima delovni čas: PON-PET od 7. Do 15. ure. Zobozdravstveno preventivo  izvaja medicinska sestra Radišič Boža. Delo se izvaja  na vseh petih osnovnih šolah in šestih podružnicah ter enajstih vrtcih v občini Komen, Divača, Sežana in Hrpelje.
Zobna preventiva se izvaja tudi v kabinetu na osnovni šoli v Sežani (zraven šolske zobne ambulante), kjer se lahko naročite in dogovorite za obisk po telefonu 031 317 559.

CILJ ZOBOZDRAVSTVENE VZGOJE IN PREVENTIVE:
Prosvetljenost in motivacija otrok, staršev, učiteljev in vzgojiteljev o zdravi prehrani in škodljivih dejavnikih za zdravje zob (sladkarije)
Opustiti navade kot so dude, stekleničke, sesanje prsta
Razviti ustrezne higienske navade in uporaba ustreznih pripomočkov za zobno in ustno higieno
Zmanjšati strah pred zobozdravnikom
Razviti odnos in odgovornost do lastnega zdravja zob in ustne votline.

Vsi želimo, da bi bili zdravi in nasmejani, navdani z ustvarjalnim poletom, ki ga ne kvarijo  bolezenske težave in invalidnost zaradi okvarjenih in manjkajočih zob. Zdrava in dobro negovana usta so simbol zdravja, blagostanja in samozaupanja, kar olajšuje komunikacijo in človeške odnose.

RTG KABINET Dutovlje
RTG kabinet se nahaja v novi zdravstveni postaji Dutovlje.
Delovni čas: četrtek  popoldan od 15:00.19:00, naročanja ni.

USTNI HIGIENIK

Ordinacijski čas: SREDA od 8. do 12. ure (v ZD Sežana)  po predhodnem naročanju.

Naročanje : vsako SREDO od 7:30-13:30 na tel.št. 05 7311418 ali po e pošti na naslov: ustni.higienik@zd-sezana.si

Cenik samoplačniških storitev

 
 

Zobozdravstveno dežurstvo

 

 
Zdravstveni dom Sežana

  © 2012/17 ZD Sežana -   Produkcija Digital iN