Zdravstveni domovi in porodnišnice po Sloveniji organizirajo tečaje z različnimi poimenovanji, in sicer  materinske šole, šole za starše, priprava na porod in starševstvo … Bodoči starši lahko na ta način prejmejo ključne informacije s področja poteka nosečnosti, poroda, dojenja, razvoja in nege ter prehrane novorojenčka, zato vsem nosečnicam in bodočim očetom priporočamo, da se jih udeležijo. V nekaterih porodnišnicah je opravljen tečaj priprave na porod in starševstvo tudi pogoj za prisotnost očeta pri porodu.

Program je sestavljen iz sedmih srečanj, in sicer prvega srečanja v zgodnji nosečnosti (izvedba od 12. tedna do okvirno 18. tedna) in šestih srečanj v kasnejšem obdobju nosečnosti (izvedba okvirno med 28. – 35. tednom nosečnosti).

Namen in cilj je seznanitev udeležencev s samo nosečnostjo, prehrano med nosečnostjo, telesno aktivnost nosečnice, porodom, dojenjem in poporodnem obdobju ter osvojitev spretnosti pri rokovanju z novorojenčkom, nega novorojenčka, prehrana, pripomočki in opremo in nujna stanja ter informacije vezane na porodniški dopust obeh staršev, partnerski odnos ter ostalo.

S posodobljenimi vsebinami in načinom izvajanja programa Priprava na porod in starševstvo je bodočim staršem zagotovljen dostop do kakovostnih in preverjenih informacij ter veščin, kar vodi do boljšega zdravja nosečnic, dojenčkov in celotne novonastale družine.

Gradiva:

Zdrave nosečnice ste vabljene tudi v program strokovno vodene redne tedenske varne telesne vadbe v nosečnosti.

Namen programa je opolnomočiti ženske glede telesne dejavnosti v nosečnosti in njenega vpliva na zdravje tako matere kot ploda, jim omogočiti praktično vadbo pod strokovnim vodstvom vključno z osvajanjem veščin. Gre za brezplačno vodeno skupinsko vadbo za zdrave nosečnice pod vodstvom usposobljenih kineziologov ali fizioterapevtov.

program zdaj

Kontakt

Ana Furlan
dipl. m. s. Vodja ZVC

M: 051 666 063
E: ana.furlan@zd-sezana.si