Zapri iskalnik

Klic v sili

112
Nujne številke

Centrala

05 73 11 400

Nujna medicinska pomoč Sežana

05 73 11 415

Nujna medicinska pomoč Hrpelje

05 68 90 490
Belo na črnem
Povečaj pisavo

Ponastavi

Zapri

SAMOPLAČNIŠKA AMBULANTA ZA USTNO HIGIENO

22. 12. 2023

Obveščamo Vas, da bo z januarjem 2024  v našem ZD ponovno na voljo tudi samoplačniška ambulanta za ustno higieno, kjer bo storitve izvajala  dipl.ustna higieničarka Nensi Aganović. Ustna higieničarka bo delala vsako sredo popoldne od 15ih-20ih izmenično v Hrpeljah (1.in 3.sreda) in v Sežani(2.in 4.sreda v mesecu) in sicer v ambulanti dr.Valenčič in dr.Jankovič Zavrtanik. Naročite se lahko preko telefonske št: 070709144 oz. spletne pošte: na.ustnahigiena@gmail.com                         .

Profesionalno odstranjevanje zobnih oblog je najboljša preventiva pred zobno gnilobo in parodontalno boleznijo. Z osebno ustno higieno očistimo le 70 % zobnih površin v ustni votlini, zato je priporočljivo, da enkrat do dvakrat letno obiščite ustnega higienika, ki vam bo profesionalno očistil kritična mesta, kjer so se nabrale zobne obloge, z profesionalno polirno pasto poliral zobe in podučil o pravilni tehniki ustne higiene.

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni-gingivitisa. Parodontalno bolezen spremljajo  patološko povečani obzobni žepi, slab zadah,  prisotno krvavenje iz dlesni, zobje lahko postanejo navidezno daljši (zaradi umikanja dlesni), občutljivi , majavi in posledično izpadejo.

Samo vnetje dlesni -gingivitis je reverzibilno stanje , popolnoma ozdravljivo ter ne pušča posledic na obzobnih tkivih. Najbolj učinkovito zdravljenje in prvi korak je mehanično odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog nad in pod dlesnijo. S tem zmanjšamo količino patoloških bakterij, ki se nahajajo v zobnih oblogah in preprečimo nastanek parodontalne bolezni ali zaustavimo njeno napredovanje.

Ustni higienik s  pomočjo ultrazvočnih inštrumentov odstrani plak in trde zobne obloge s površine zob nad dlesnijo in iz obzobnih žepov. Z ročnimi inštrumenti pa površine korenin zlušči in zagladi. Paciente natančno pouči o pravilnih tehnikah čiščenja zob in tekom zdravljenja tudi spremlja njihovo pravilno izvajanje.

Storitve ustne higiene za odrasle so samoplačniške, saj niso pravica iz OZZ.

 

Lep pozdrav!

Gaja Božeglav,dr.dent.med

Vodja zobozdravstva ZD Sežana

Preglej vse novice in obvestila