Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ 2 gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik (preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku) ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo.
Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak.

Sam po sebi pa aparat seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko narediš toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in rešiš življenje.

 

Pomni!

  • AED je popolnoma in varna naprava, ki jo lahko uporablja vsakdo!
  • Samo uporaba AED, brez stiskov prsnega koša in umetnega dihanja, je neučinkovita

 

Prvi posredovalci vse pomembnejši člen pri reševanju življenj

V trenutku, ko dispečerji na številko 112 dobijo klic na pomoč zaradi srčnega zastoja, zadušitve ali hude krvavitve, poleg profesionalnih reševalcev aktivirajo tudi prve posredovalce.

Ko zastane srce so minute tiste, ki odločajo o življenju in smrti. Tako kot po razvitem svetu in drugih krajih Slovenije, se v zadnjem letu tudi v naši občini v borbo za življenje, skupaj z ekipami NMP, podajajo prvi posredovalci.

Prvi posredovalci so posebej usposobljeni laiki, ki jih po naročilu zdravnika aktivira regijski center za obveščanje. Ne nadomeščajo zdravnika oz. ekipe NMP, vendar z njimi sodelujejo, zaradi svoje številčnosti in razpršenosti pa pomembno vplivajo na preživetje. Njihova pomoč je smiselna in načrtovana izključno pri tistih stanjih, kjer bolnik prihoda reševalcev nekaj minut kasneje zelo verjetno ne bi dočakal.
Tečaje za prve posredovalce, po programu Sveta za reanimacijo Slovenskega združenja za urgentno medicino, v Sežani izvajajo zaposleni iz ZD Sežana. Za dodatne informacije se lahko obrnete na vodjo reševalne službe ZD Sežana Tino Furlan na naslov tina.furlan@zd-sezana.si