Zdravstveni dom Sežana
 

Obvestilo

Vsa obvestila

MNOŽIČNO CEPLJENJE PROTI SARS COV-2 BREZ NAROČANJA

RAZPORED MOBILNEGA CEPLJENJA

Cepljenje bo možno s cepivom Pfizer.

 

Sreda 8.12.2021:
V PROSTORIH OBČINE HRPELJE:
- cepljenje COVID-19          9:00-14:00


Četrtek 9.12.2021:
V KULTURNEM DOMU SREČKA KOSOVELA SEŽANA:
- cepljenje COVID-19          10:00-13:00


Petek 10.12.2021:
V KULTURNEM DOMU SREČKA KOSOVELA SEŽANA:
- cepljenje COVID-19          9:00-13:00
- cepljenje GRIPA                 8:00-9:00Predhodno Naročanje na cepljenje ni potrebno! S seboj prinesite kartico zdravstvenega  zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje poteka s cepivom proizvajalca Pfizer.

Cepljenja se lahko udeležijo osebe, ki želijo prejeti 1., 2. ali 3. odmerek.

Poživitven odmerek (3. odmerek) je odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju.

Priporočljiv je za:

  • oskrbovance DSO in drugih socialno varstvenih zavodov (SVZ),
  • osebe stare 50 let in več in posebej ranljive kronične bolnike* ne glede na starost,
  • družinske člane imunsko oslabljenih oseb,
  • osebe z večjo poklicno izpostavljenostjo,
  • osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi.

S poživitvenim odmerkom je možno cepljenje tudi za vse ostale osebe stare 18 let in več.

Osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo.

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi ali kot »mešana shema« (Vaxzevria in mRNA cepivo), in poživitvenim odmerkom je vsaj 6 mesecev.

Glede na trenutno epidemiološko situacijo je poživitven odmerek za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi, priporočljiv s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju.

V kolikor imate vsebinska vprašanje v zvezi s cepljenjem ali cepivi, se obrnite na svojega osebnega zdravnika, prav tako tudi v primeru cepljenja s 3. odmerkom. Prav tako so odgovori na številna vprašanja glede cepljenja dostopni na www.cepimose.si.

Cepljenje oseb, ki so prebolele COVID-19  

Strokovno stališče je, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih 9 mesecih dokazano prebolele COVID-19 (izvid o pozitivnem PCR testu), zadostuje en odmerek cepiva proti COVID-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje v skladu s SmPC). V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju. Če je minilo več kot 9 mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT zaenkrat omogoča izdajo ustreznega digitalnega covid potrdila (DCP) le prebolevnikom, ki so bili z enim odmerkom cepljeni največ do 180 dni od pozitivnega PCR testa; če je minilo več kot 180 dni, morajo za pridobitev DCP prejeti dva odmerka cepiva z dvo-odmerno shemo.

Imunsko oslabljene osebein varovanci v DSO, ki so preboleli COVID-19, prejmejo polno cepljenje.

Osebe, ki so dokazano zbolele za COVID-19 po cepljenju s prvim odmerkom, naj prejmejo drugi odmerek do 9 mesecev po začetku bolezni.

Cepljenje mladostnikov:

Cepljenje proti covid-19 je priporočljivo za mladostnike stare 12 let in več. Lahko se izvaja v cepilnih centrih na enak način kot cepljenje odraslih.

Glede privolitve velja enako kot pri drugih cepljenjih: pri otrocih mlajših od 15 let je za cepljenje potrebna privolitev staršev, zato je pri cepljenju potrebno spremstvo staršev/skrbnikov ali pisna privolitev staršev/skrbnikov. Pri otrocih starih 15 let in več privolitev staršev ni potrebna.

Sočasno cepljenje proti covid-19 in gripi

Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covid-19 se lahko opravi z najmanj 14 dnevnim presledkom.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na tel. št. 051666862 v ponedeljek in torek med 8:00 in 10:00 uro sredo in četrtek 13:00 in 15:00 uro.

 

 
Zdravstveni dom Sežana

  © 2012/17 ZD Sežana -   Produkcija Digital iN