Zdravstveni dom Sežana
 

Obvestilo

Vsa obvestila

CEPLJENJE PROTI GRIPI 2019

CEPLJENJE PROTI GRIPI

4.11.2019 bomo začeli s cepljenjem proti gripi.

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, dojenčkih in nosečnicah pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni...) uspešnost cepljenja lahko nižja.

Cepljenje proti sezonski gripi je zlasti priporočljivo za vse osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen...), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv, za osebe stare 65 let in več, za nosečnice (ne glede na trajanje nosečnosti) ter za ekstremno debele (ITM ≥ 40). Indikacijo za cepljenje v teh primerih postavi zdravnik ustrezne specialnosti oziroma se starost izkaže z dokumentom.

Stroške cepljenja proti gripi za navedene skupine v celoti krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Cepljenje je priporočljivo tudi za vse ostale, zlasti pa za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

CENA CEPLJENJA za vse ostale osebe (samoplačnike) je 14 eurov.

 CEPLJENJE OPRAVITE V AMBULANTI VAŠEGA OSEBNEGA ZDRAVNIKA.

 

URNIK CEPLJENJA

V tednu od 4.11. do 8.11. bodo cepili v splošnih ambulantah v Sežani in Hrpeljah tudi  med 12. in 14. uro.

V tednu od 4.11. do 8.11. bodo v splošni ambulanti Komen cepili v ordincijskem času ambulante, kasneje pa ob ponedeljkih popoldne in petkih dopoldne.

V splošnih ambulantah v Divači, Senožečah in Dutovljah bodo cepili vsak delovni dan v ordinacijskim časom posamezne ambulante.

 

 
Zdravstveni dom Sežana

  © 2012/17 ZD Sežana -   Produkcija Digital iN